PM testaa - Monoski

Laite:
Laskettelukelkka monoski
Soveltuu:
Periaatteessa kaikille, mutta kannattaa tarkastaa asiantuntijoilta
Mistä:
www.malike.fi, www.solia.info ja hyvinvarustellut laskettelukeskukset vuokraa

Näin aloittelijana kelkkaan siirtyminen vaatii hieman apua kaverilta. Vaikka Biskin painopiste on matalalla ja kelkassa on kaksi suksea, sitä täytyy tukea, ettei siirryttäessä ja turvavöiden kiinnittämisen aikana kaaduta. Kuppipenkki, missä istutaan, on muodoiltaan tiukka ja vartaloa tukeva. Tämä on hyvä, sillä lasketteluvaiheessa tarvitaan tiukkaa kontrollia kelkkaan, että kääntymiset onnistuisivat hyvin.

Koska kelkassa istutaan matalalla, hyvin lähellä maata, ei apusuksista ole kauheasti apua tasaisella maalla liikuttaessa, vaan kaverin täytyy avustaa tässäkin vaiheessa, kun siirrytään hissille. Hissiin mentäessä kaveri tulee kyytiin kelkan taakse, samalle puolelle ankkurihissiä, mikäli kelkan hissivetolaite on rikki. Näin mentäessä hissin kapulasta pääsee mäen päällä helposti pois.

Mäen päällä hieman ennen hissistä irtautumista viritetään apusukset laskuasentoon. Se sujuu näppärästi, kunhan sitä on hieman malttanut harjoitella mäen alla ennen ensimmäistä hissiin nousua. Hissistä pois, laskettelulasit silmille ja eikun mutkamäkeen!

Mäessä kääntyminen tapahtuu viemällä sitä apusuksea, mihin suuntaan halutaan kääntyä, noin 45 asteen kulmaan laskettelukelkkaan nähden. Kääntymisen alussa kehon painopistettä viedään alas apusuksen päälle ja kääntymisen loppuvaiheessa painopiste siirretään takaisin ylös.

Oikein hauska laji, aloittelija tosin tarvitsee hyvin todennäköisesti avustajaa. Taitojen karttuessa avustajan tarve tosin vähenee radikaalisti. Lisäksi, mitä matalammalla vammataso on, sitä parempi tasapaino ja vähemmän tarvetta avustajalle, jolloin voi siirtyä käyttämään esimerkiksi monoskitä.

Kynnyskysymykset:
Talvella on kylmä, tasapaino
Avustamisen tarve:
Riippuu taidoista, tasapainosta ja vamman laadusta
Huippujutut:
Ulkoilma, vauhdin hurma, liikunnan muassaan tuoma adrenaliiniryöppy
Aiheesta lisää:
www.ski.fi
Malike
Sinäputki (Youtube)